woensdag 2 april 2014

Wegwerkers die bijscholing nodig hebben?

Hebben onze wegwerkers en fietspadwerkers misschien eens een keer een bijscholing nodig? Beetje op de hoogte brengen van wat er allemaal op de nederlandse wegen, en met name natuurlijk ook de fietspaden rond rijd?

Vandaag weer wat "last" gehad. Nu is overlast bij wegwerkzaamheden natuurlijk altijd aanwezig. Maar ja, ze doen het om het uiteindelijk beter/veiliger te maken gaan we maar van uit, dus dat hoort er bij.

Echter, zeker voor fietsers doen ze niet veel extra. Waar volle omleidingen zijn worden deze zelden helemaal aangegeven. Soms 1 bord zo van hier mag je niet langs, en zoek het zelf verder maar uit.
Of ze houden wel iets vrij, maar dat is dan maar zo smal dat je er met de bukfiets met veel moeite misschien net langs kunt. Maar met een fiets met kar, bakfiets, of voor mij een VM kun je het wel vergeten.
Soms zie je het op tijd en kun je nog uitwijken naar de weg. Of dat altijd even veilig is blijft dan de vraag. Maar het kan in veel gevallen gewoon niet anders. Gebeurd ook nog wel eens dat je op dat punt niet meer naar de weg kunt en de enige optie dus is, terug fietsen naar het laatste punt waar dit wel kan. En als ze dan al elders werken wordt het fietspad toch wel zeer regelmatig als parkeerplaats gebruikt voor verschillende busjes, aanhangers en vrachtwagens waardoor de bekende bredere fietsen er weer niet langs kunnen. Zeg je er dan iets van dan beginnen ze te brommen en te grommen.

En het kan toch best, rekening houden met de bredere fietsers in ons land door minimaal 1 meter vrij te houden (al hebben we hier ook altijd nog wel fietspaden die zelf niet eens 1 meter breed zijn :( ), en als dat echt niet kan, op tijd een bord dat het smaller is dan 1 meter of helemaal afgesloten, waardoor je een andere route kunt kiezen? En als deze niet logisch is, zijnde de weg die er langs loopt, dan even de gehele route aangeven. Zou een hoop ergernissen aan beide kanten kunnen voorkomen.

Maar ja, of het er ooit van zal komen?

RJ

3 opmerkingen:

 1. Hopen op verbetering, daar zal het helaas wel bij blijven vrees ik. Fietsers hebben nog steeds een lage prioriteit, zelfs in het drukbefietste Nederland........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het gaat om werkzaamheden in opdracht van een overheid dan kun je die daar heel goed op aanspreken. Ze kunnen zelfs bij opdrachtverlening dan aangeven dat fietspaden / rijbanen vrij moeten blijven etc. Vooral klagen via sociale media helpt uitstekend bij gemeenten etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK had gisteren mot met een dame die vond dat ze dwars voor de uitgang van een fietspad mocht parkeren, want er was nog een klein stukje open waar fietsers langs konden. Toen ik er wat van zei kreeg ik van een autonihilist aan de overkant te horen dat ik 'mijn bek moest houden'. Waar die zich mee dacht te bemoeien weet ik niet, maar prettig is anders.

  BeantwoordenVerwijderen