maandag 7 april 2014

Schakelen versnelling 9 werkt niet lekker

Wie van de lezers zou kunnen helpen bij het volgende probleem.

Nu de temperaturen weer wat oplopen en het rijden lekker gaat gebruik ik ook weer vaker de negende versnelling. Het kleinste tandwiel achter. Echter die schakelt niet zo handig. Of eigenlijk bijna niet.

Dus zaterdag eens even naar gekeken. En schakelen gaat voor alle tandwielen eigenlijk perfect. Wordt bij schakelen netjes verzet, en staat heel mooi voor het betreffende tandwiel waardoor de ketting netjes omloopt. Zowel op als afschakelen. Dit werkt voor alle 8 de tandwielen. Alleen voor het kleinste tantwiel dus niet.
Ook hier komt hij prima voor te staan. De ketting loopt alleen niet om? Maakt wel meer geluid, maar blijft het het tandwiel van versnelling 8 lopen.

Nu is er wel wat voor in te stellen zodat de uiterste wat verder komt. Hier wat aan gedraaid. En op een gegeven moment trekt hij de ketting dan toch over. Echter is de stand van de kettingloop dan intussen zover opgeschoven dat deze naast het kleinste tandwiel uitkomt. Resultaat is dus ook dat de ketting naast het tandwiel komt. En dat is zeker niet de bedoeling. Dus dat maar weer ongedaan gemaakt.
Nu staat de derailleur dus weer netjes voor versnelling 9 bij het kleinste tandwiel, maar de ketting wil niet om!

Wat zou nog wel een oorzaak kunnen zijn? Hoe kunnen we dit nog verbeteren?

Bedankt,
RJ

4 opmerkingen:

 1. ik had dat euvel ook, op advies van willem 4bergen bij gesteld,
  op het stuur klein tikje naar voren gedraaid ( van je af dus ) nu pakt die bij mij de versnelling wel.

  let wel, heel klein beetje bij beetje draaien, je draait snel te ver. maar dan draai je weer een stukje terug naar je toe,

  groet marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als de derailleur goed ervoor staat hoef je niets te verstellen aan de uiterste stand, dus aan de schroefjes op de derailleur. Dan ligt het aan je kabelspanning, en kan je inderdaad het advies van Marcel opvolgen, het schroefje aan het stuur verstellen.

  Succes!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb ik wel geprobeerd, maar resultaat blijft gelijk. Hij schakelt niet om, en tegen tijd dat die wel omschakelt komt die naast mijn tandwiel terecht. Maar dan heb ik intussen ook al lang problemen bij het schakelen van de andere versnellingen. En die doen het nu juist prima.

  Zal nog eens voorzichtig kijken,

  Bedankt voor het meedenken,
  RJ

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan moet je eerst even de max. slag (naar buiten, stelschroef op het derailleurhuis uitdraaien) van de derailleur vergroten en dan de fijnafstelling met de kabel regelen.

  BeantwoordenVerwijderen