woensdag 12 februari 2014

weer harde wind verwacht en BIS

Weer zijn de berichten van harde wind er. Ligt het aan mij, of is het deze winter veel onstuimiger dan andere jaren. Heb de fiets nog niet thuis gelaten. Al merk ik echt wel dat er meer aan de fiets wordt getrokken dan voorgaande jaren.
Wel is het zo dat ik dit jaar voor het eerst de winter door kom met een quest. Maar heb toch echt niet het idee dat alleen dit de oorzaak is. Weinig echte winter, weinig echt koud, wel regelmatig nat, maar dat is niet z'n probleem met de quest. Gaat zelfs beter dan met de vorige, al heb ik nog wel wat lekken.
Maar naast die nattigheid lijkt er ook echt veel meer windt te zijn.

En zo nu en dan lees je toch wel van een VM die er last van heeft en ondersteboven gaat. Bij mij gelukkig nog niet gebeurd. 

Ondanks dat toch nog altijd mooie snelheden te behalen, ook met tegenwind is een snelheid van 35 of hoger goed te doen.

Dit soms ook als gevolg van een of ander inhaalsyndroom. Wielrenners zijn het meestal niet, die zie ik weinig op mijn route. Brommers, met geel of blauw plaatje, 45km autootjes, tractors, en zelfs bussen?

Nu rijden de meesten echt wel harder dan toegestaan. Een brommer met blauw kenteken, zijn dan dus eigenlijk geen brommers en hebben een veel lager max, maar moet de snelheid toch echt vaak goed boven de 40 hebben om er voorbij te kunnen.
Ook bij die 45km autootjes staat mijn teller vaak goed boven de 45 wil ik ze bij houden, en gebeurd het dus ook nog regelmatig dat me dat niet lukt zelfs met 50km/uur.

Dan de tractor. De moderne tractors rijden ook wel iets meer dan de 30 van heel vroeger. Toen bleef ik er vaak met de gewone bukker naast hangen.
Zo had ik van de week 2 keer een tractor in beeld. De eerste keer was hij mij ruim voor bij de laatste rotonde de bebouwde kom uit. Dus moest flink trappen, de afstand werd niet groter, maar dichterbij kwam ik toch ook niet.
De volgende dag weer z'n voertuig op de weg. Nu zat ik er vlak bij, dus ..... Maar helaas. Verkeerslicht voor fietsers op rood. Dus maar netjes wachten, en tegen de tijd dat die groen was kon ik het wel vergeten.

Echter toen kwam er een ander doelwit. Een bus!!. Die heeft een wel erg hoge max snelheid, maar met alle bushaltes waar gestopt wordt geeft dat ook wel weer vertraging. En zo wisselde we elkaar regelmatig netjes af, Bij bushalte ik er weer langs. tussen de bushaltes kwam die dan weer langs. Maar dat werd wel steeds dichter bij de volgende halte alvorens hij me voorbij kwam. Heb niet eens heel extreem hard moeten rijden. Gewoon lekker door rollen.

Ach ja, wat is dat toch met die syndromen in een VM? En is dat alleen voor een VM? Nou nee, zo ken ik iemand op de gewone buk fiets die dat ook heeft, rijd er iemand voor hem dan moet hij er voorbij. Is nog wat te jong voor een VM. Dus zou het toch nog kunnen dat het bij een VM hoort, en dat hij over enkele jaren ook met de VM rond gaat rijden. Al zijn er ook genoeg VM-rijders die er niet aan mee doen, en gewoon rustig hun eigen tempo rijden.
Bij mij blijft er wat kriebelen als er een voertuig in de buurt komt, net een welke, die de snelheid net iets hoger lijkt te hebben. Dan moet ik ook versnellen.

RJ

5 opmerkingen:

 1. Hallo RJ,

  Niet typisch VM-gedrag, wel typisch hardfietsersgedrag! Dit verschijnsel ken ik al heel lang, dat heb ik ook op de racefiets, als er iets voor me uit rijdt, moet ik het inhalen..........Misschien wel oeroud jachtinstinct?

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Komt het daardoor dat ik de laatste weken wel eens door racefietsers ingehaald word, die daarna enkele meters voor mij uit blijven rijden omdat ze uiteindelijk toch nauwelijks (of helemaal niet) sneller rijden dan ik. Dat terwijl mijn snelheid nu ook geen hoogvlieger is.

   Verwijderen
 2. wat ook leuk is.. als een ( race ) fietser zijn stinkende best doet je in te halen.en oke soms laat ik het wel toe en dan ben je ingehaald en moeten ze binnen zo veel meter afslaan:P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey RJ,

  Heel herkenbaar. Gisteren nog, ik hoorde de dikke banden van een trekker al aankomen. Ik reed op dat moment 44 km/uur. Langzaam kwam hij dichterbij, klaar om mij in te halen. Op het moment dat hij daadwerkelijk naast mij rijdt en ik kijk naar links, zie ik de bestuurder met een dikke glimlach en een opgestoken duim trappen met zijn hondehok... Ik steek ook mijn duim omhoog, glimlach, geef gas en kijk nog een keer naar links. Twee opgestoken duimen en een glimlach zo breed dat'ie bijna niet meer op zijn kop paste... Onbetaalbaar... TVS oftewel: Trekker Voorblijf Syndroom!

  Groetjes van een andere RJ

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook voor mij heel herkenbaar. Ik had dit probleem al op 9 jarige leeftijd de bus of tram voorblijven met met mijn kinderfiets als ik naar school ging in 1949. Vanaf grens Denhaag Rijswijk naar scheveningen.

  BeantwoordenVerwijderen